Nino
Nino

Sojaprotein, good or bad guy?

Der har igennem en længere årrække været meget tale om sojaprotein / soy protein og dets mulige negative effekt på især mænds hormonprofil.
Det er ikke ualmindeligt at høre, at man skal undgå sojaprotein da det sænker ens niveau af det mandlige kønshormon testosteron. 
Lige for tiden bliver en mere plantebaseret kost mere og mere populær, hvorfor det netop nu er et særledes relevant emne at dykke ned i.

Årsagen til at sojaprotein er blevet mistænkt for at påvirke testosteron produktionen negativt er fordi soja indeholder nogle stoffer af typen isoflavoner, som blandt andet virker som partielle østrogen receptor agonister. Hvilket betyder at de binder sig til østrogenreceptoren, men dog uden at tænde den lige så effektivt som eksempelvis det kvindelige kønshormon estradiol/østradiol.

Mistanken om at soja kan sænke testosteron produktionen udspringer således af, at man ved at (for)høje niveauer af kønshormonerne (testosteron og eller østrogen), kan sænke ens egen produktion. Hvorfor fundet af at soja proteins isoflavoners binning til receptorerne kunne skabe en tilstand der minder om forhøjede niveauer af kønshormon - og derved have en negativ påvirkning. 
MEN..! Der er lavet undersøgelser som afkræfter denne påstand, og beviser at sojaprotein og andre sojaprodukter IKKE sænker testosteron hos mænd. 
Det er muligt at der er nogle enkelte individer der påvirkes negativt, men det er så få at de ikke slår igennem i studier og kan derfor ikke være genstand for at holde liv i denne myte. 

Ekstra info: 
Aminosyreprofilen i sojaprotein er faktisk af høj kvalitet og får 80-95 på DIAAS score, hvilket ligger i samme ende som protein fra animalske produkter, hvilket er gode proteinkilder hvis målet er at spike proteinsyntesen.  

Konklusionen på dette blogindlæg er derfor:
Vær ikke bange for sojaprotein. Det er en rigtig fin proteinkilde og kan sagtens udgøre en del af det samlede proteinindtag, enten som supplement eller som erstatning for andre kilder, for eksempel kød hvis man ønsker at reducere på dette.

Reed, Katharine E., Juliana Camargo, Jill Hamilton-Reeves, Mindy Kurzer, and Mark Messina. 2021. “Neither Soy nor Isoflavone Intake Affects Male Reproductive Hormones: An Expanded and Updated Meta-Analysis of Clinical Studies.” Reproductive Toxicology 100 (March): 60–67.