Nino
Nino

Rehab Regler

Nr. 1: Tilpas genoptræningen til den enkelte 

En af de ting, vi mener ikke hører hjemme i god fysioterapeutisk rehabilitering, er præ-lavede, dårligt kopierede træningsark med øvelser, som alt for mange desværre bruger.. 

Hver klient er unik og deres problemer er individuelle, derfor vil øvelserne der hjælper dem, også skulle tilpasses. vi giver mange af vores klienter de samme øvelse, men sjældent med samme hensigt og målsætning. Belastning, indsats, dosis, frekvens, volumen osv varierer fra klient til klient. 

Vi møder et hav af forskelligartede problemstillinger og klienter i alle aldre, med hver deres træningsmæssige baggrund. Derfor bør vores rehabiliterings øvelser også tilpasses den enkelte. 

At give den samme rehabiliteringsplan til alle vil i bedste fald skabe minimal fremgang men i værste skabe modgang. 
 
 

Nr. 2: Hold det simpelt  

Mange fysioterapeuter falder ofte i det, man kan kalde genoptrænings-paradokset. Det vil sige, at de simplificerer årsagen til smerten og derefter overkomplicerer hvordan man behandler den.  

Vi bliver nød til at anerkende at årsagen til smerter er kompleks, men i langt de fleste tilfælde er vores interventioner relativt simple. Dette er ikke en dårlig ting, tvært imod så er det godt da det gør det let at gå til, samt hele tiden kunne korrigere sådan så vi opnår den ønskede effekt. 

For eksempel har mange et overdrevet fokus på kvalitet og kontrol af en bevægelse der er smertefuld eller vanskelig. Hvorimod der ville være langt større effekt at hente i starten ved, at opbygge tryghed, selvsikkerhed, kapacitet og tolerance over for bevægelsen eller belastningen. 

Vi mener, at de bedste og hurtigste resultater opnås ved at fokusere tryghed, tolerance og kapacitet i forhold til bevægelse og belastning. I stedet for at have et overdrevet fokus på teknik og kontrol. Disse elementer har også sin ret og værdien af dem stiger i takt med, at vi kommer længere i processen. 
 

Nr. 3: Gør det udfordrende 

Øvelser kan være udfordrende. Ikke kun fordi de gør ondt, men  
også fordi de kræver engagement og nogle gange er der endda frygt forbundet med dem. Vi mener at hvis flere lærte at fokusere på engagementet i øvelsen i stedet for kun smerten, ville mange opleve langt bedre resultater. Hvor ens fokus er, har stor betydning for hvad man får ud af ens indsats. Hvis man gør sig mere umage med selve øvelsen, frem for bare at skulle have den ”overstået”, vil man opleve langt større effekt. 

Det er meget svært at svare på, hvor meget smerte, anstrengelse eller frygt der er okay at opleve under genoptræning. Eller endda nødvendigt og sikkert at presse sig selv til. Det vil nemlig afhænge af så mange forskellige faktorer og skal vurderes individuelt og fra gang til gang. Men vi mener, at mange kan og bør presses langt mere end de selv tror, og ved motiverende og sikker vejledning, kan komme meget længere end de nogensinde havde forestillet sig. 

 

Nr. 4: Vær tålmodig  

Ordsproget "tålmodighed er en dyd" er et ordsprog vi mener vores klienter og endda også os fysioterapeuter selv, ikke må glemme. 

Det er forståeligt, at man er utålmodig når man er skadet og glemmer hvor lang tid tingene tager. Man glemmer måske også hvor man egentlig startede og i takt med man bliver bedre fokuserer man mere og mere på ens topniveau, i stedet for at se de små fremskridt, men gør uge efter uge. Utålmodigheden kan nogle gange føre til usikkerhed, som kan føre til alt for mange ekstra undersøgelser, der i sidste ende kan skabe endnu mere usikkerhed og ubehag. Vær derimod tålmodig, få lavet en grundig undersøgelse fra start og hold dig derefter til planen.  

Selvfølgelig skal vi være opmærksomme op, hvis der er noget der forværres eller ikke forbedres på grund af andre faktorer. 

Men man skal også huske at virkningerne af motion ikke er øjeblikkelige, og at det tager tid at øge muskelstyrken, vævstolerancen, og de-sensitivere nervesystemet, sådan så smerterne begynder at aftage. Bare fordi der ikke er nogen mærkbar ændring de første uger, betyder det ikke, at øvelserne ikke virker. 

 

Nr. 5: Tænk bevægelser, ikke muskler  

Man skal forstå at, at én øvelse ikke betyder én muskel. Selv hvis man f.eks har 3 eller 4 muskler der godt kunne trænge til at få øget styrken, betyder det ikke, at der nødvendigvis brug for 3-4 separate isolationsøvelser. Nogle gange kan én sammensat bevægelse få alle disse muskler til at arbejde lige så godt, end 3-4 isolationsøvelser. Disse ”større” øvelser der indvolverer flere muskelgrupper er tit også mere læringsrige i forhold til generel bevægelse og vil også påvirke mange andre elementer end blot styrken. De kan f.eks have en overordnet positiv effekt på ens evne til at tolerere belastning, sænke ens frygt for bevægelse og øge ens samlede kraftudvikling. Derudover at det langt mere tidseffektivt, da vi dermed ikke behøver træne 3-4 øvelser men måske kun 1-2.  

 

Nr. 6: Der er (næsten) ingen dårlige øvelser 

Der er ingen tvivl om, at der er mange fjollede og nogle gange endda tåbelige øvelser. Men der er derimod meget få farlige øvelser. 

Faren ved en øvelse plejer at opstå i dårlig styring/kontrol af belastningen snarere end dårlig teknik. At udføre en øvelse for meget, eller for ustruktureret er langt mere tilbøjelig til at forårsage problemer end, at udføre en øvelse med såkaldt ”forkert teknik”. 

Dette betyder ikke, at vi slet ikke bekymrer os om teknik eller udførelse. Der er tidspunkter, hvor råd og vejledning om særlig udførelse er nyttigt. Men hvis det ikke gøres på den rigtige måde, kan det desværre være mere skadeligt end givende. 

 

Det var vores 6 hurtige rehab-regler. Hvis du har nogen spørgsmål eller tanker så tøv ikke med at skrive til os.  


Venlig hilsen Sports Performance Lab