Nino
Nino

Hvorfor træning i zone 3 og 4 kan være det der gør dig bedre end de andre

Det er efterhånden blevet meget almindeligt at målrette sin cardio træning i forskellige pulszoner. Den mest hotte pulszone er i øjeblikket zone 2, hvis hype også er veldokumenteret, men derfor er der stadig tidspunkter hvor de resterende zoner har deres ret.  
Der er blandt mange sportsudøvere bred enighed om, at man bør tilrettelægge sin træning med 80 procent i zone 2 og 20 procent i zone 5. Mens zone 3 og 4 nærmest er udskældt, som værende tidspilde, eller junk volume. 
 
For at nå sit bedste niveau, er der mange aspekter der bør fremmes. Eksempelvis kroppens fysiologiske tilstand, evnen til at kontrollere, koordinere og stabilisere, samt det mentale mindset.  
 
Før vi kan snakke om hvorfor træning i zone 3 og 4 kan være uhyre fordelagtigt at inddrage i sin træning, ridses de 5 pulszoner lige op: 

Pulszone 1 - Meget let træning (50-60% af maxpuls): 
Dette er en meget let intensitet, hvor en samtale kan opretholdes uden besvær. Træning i denne zone forbedrer det aerobe grundlag og øger kroppens evne til at forbrænde fedt som brændstof. Denne zone er også ideel til restitution og opvarmning. 
 

Pulszone 2 - Let træning (60-70% af maxpuls): 
I denne zone øges træningsintensiteten en smule. Det er stadig muligt at tale relativt let, men i kortere sætninger og med et let besværet åndedræt. Træning her forbedrer den aerobe kapacitet, styrker hjertet og lungerne og øger forbrændingen af kalorier især fra fedt. 
 

Pulszone 3 - Moderat træning (70-80% af maxpuls): 
Dette er en moderat intensitet, hvor åndedrættet bliver mere udfordrende, og det bliver sværere at føre en samtale. Træning i denne zone øger udholdenhed, forbedrer hjertets pumpekapacitet og øger stofskiftet betydeligt, og energiomsætningen begynder nu at overgå til kulhydrat. 
 

Pulszone 4 - Hård træning (80-90% af maxpuls): 
I denne zone trænes der på intenst niveau. Træning i denne zone forbedrer den anaerobe kapacitet, øger maksimal iltoptagelse, og hjælper med at forbedre hastighed og udholdenhed under høj intensitetstræning. 
 

Pulszone 5 - Maksimal træning (90-100% af maxpuls): 
Denne zone repræsenterer maksimal anstrengelse og kan kun opretholdes i meget korte perioder. Træning i denne zone øger maksimal styrke, hastighed og anaerob kapacitet. Det er nyttigt for at forbedre præstation i konkurrencepræget sport og for at udfordre kroppens grænser. 

 

Ovenstående punkter er en meget kort opsummeret gennemgang af udbyttet ved de forskellige pulszoner. Groft sagt, jo højere puls der trænes med, jo større en andel af energiomsætningen stammer fra kulhydrat, samtidig med at hjerte og kredsløb også stimuleres kraftigere og kraftigere.  

 
Hvad der sjældnere tales om, er det mentale aspekt, samt hvordan man herigennem kan forbedre sin præstation.  
Hvor meget smerte og ubehag kan du tolerere? Hvornår giver du op? Hvor længe kan du holde syren ud i musklerne og hvor lang tid kan du blive ved med at arbejde mens hjertet banker derudaf?  
 
Vi kan ikke adskille det mentale fra det fysiske. Og selvfølgelig har en forbedring af de fysiologiske parametre også en påvirkning på hvordan det opleves i kroppen, hvilket selvfølgelig påvirker hvor den mentale grænse går.  
 
Men hvorfor ikke også arbejde direkte med det mentale mens der trænes?  
 
At ligge minut efter minut i zone 3 og 4, lade ophobningen af kuldioxid stige og smerten langsomt overtage, er noget der virkelig kan rykke ved den mentale grænse.  
 
For mange sportsudøvere at det netop i zone 3 og 4 de skal kunne arbejde i længere tidsperioder. ...Og hvordan bliver man god til netop dette? Man træner selvfølgelig lige præcis dette! 
 
SAID princippet (Specific Adaptations to Imposed Demands) er et essentielt begreb indenfor træning og bevægelse. Det betyder, at når kroppen bliver udsat for en form for stress eller belastning, så tilpasser kroppen sig over tid, så den bedre kan modstå det i fremtiden.  
….OG dette gælder både fysiologisk og psykologisk  

 

Hvordan zone 3 og 4 bør inddrages i ens træningsplan, er så en helt anden snak til en anden blogpost.  
 
Men for nu, så husk at selvom zone 2 og 5 er de mest hypede lige nu, så kan der også være guld at hente ved at træne det de andre ikke gør.